Powyżej zamieszczono formularz.   Prosimy o wypełnienie i przesłanie   w załączniku do listu pod któryś z   adresów umieszczonych w dziale   "Kontakt"
AKTUALNOŚCI
   

drukuj -  NON PLUS ULTRA

Składniki (na 1 porcję = ok. 60 ciasteczek)
    Na ciasto
    • 34 dag mąki tortowej
    • 24 dag tłuszczu (sprawdzona jest margaryna Kasia)
    • 2 żółtka
    Na lukier
    • 2 białka
    • cukier puder
    Na masę kakaową
    • kostka Kasi
    • łyżka kakao piekarniczego
    • łyżeczka cukru waniliowego
    • cukier puder
    Na masę kawową
    • kostka Kasi
    • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • cukier puder
Sposób przygotowania:
    Ugnieść składniki (najlepiej, aby miały tą samą temperaturę) na ciasto i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Lukier należy utrzeć z białek i cukru pudru do uzyskania gęstości śmietany (ucierać co najmniej 15 minut! Przed wojną trzeba było 30 ). Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, nie rozpłynie się ładnie na ciasteczku, jeśli zbyt rzadki, spłynie z ciasteczka na blasze. Kwestia wprawy!

    Po godzinie należy rozwałkować ciasto - na obsypanej mąką stolnicy - na grubość ok. 1 mm. Następnie wykrajać ciasteczka kieliszkiem do wódki i kłaść na posmarowaną tłuszczem blachę. Już na blasze należy posmarować każde ciasteczko lukrem. Tak przygotowane wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika elektrycznego (zgodnie z Babci Ireny i moimi doświadczeniami piekarniki gazowe nie za dobrze się sprawdzają w tej delikatnej materii...). Piec do uzyskania złotego koloru (UWAGA!!! Ciasteczka szybko się przypalają!).
    I tak w kółko

    Ostudzone ciasteczka przełożyć masą jak markizy.
    Oba rodzaje masy przygotowuje się podobnie. Najpierw kakao lub kawę należy zalać jak najmniejszą ilością wrzątku, rozpuścić. Ostudzone dodać do margaryny. Cukru pudru dodać do smaku i utrzeć.
Ciasteczka smakują najlepiej schłodzone (po ''przegryzieniu'' się z masą).
Bez masy można je długo przechowywać w suchym miejscu.

SMACZNEGO
Krysia Abraham